Mannen zijn viezer


Spullen die exclusief door mannen worden aangeraakt bevatten veel meer bacteriën. Kerels wassen hun handen namelijk minder.

Veel vrouwen weten instinctief al jaren dat mannen wat minder op hygiëne zijn dan zij. Dat is nu bevestigd door een onderzoek van negentig kantoren in de Verenigde Staten. Die werden met een wattenstaafje zorgvuldig afgeschraapt om te zien hoeveel bacteriën er in aanwezig waren. Ook werd genoteerd of een kantoor exclusief door mannen of vrouwen werd bevolkt.

Kees van Kooten als de vieze man: raak typetje.
De wattenstaafjes uit de mannelijke kantoren vertoonden veel meer bacteriën dan de vrouwelijke werkplekken. Vooral stoelen en telefoons vertoonden een hoge concentratie van bacteriën die afkomstig waren van de menselijke huid, maar ook uit de neus, oren en het spijsverteringskanaal. Dat laatste is een mooie term voor het menselijk achterwerk.

Uit ander onderzoek blijkt al dat mannen hun handen minder vaak wassen dan vrouwen, zelfs na toiletbezoek. Maar er zijn ook andere verklaringen. Zo zweten mannen meer, waardoor er een aantrekkelijker klimaat heerst op voor bacteriën op een mannenhuid dan bij vrouwen. Dat verklaart echter nog niet de bacteriën uit neus en ingewanden op telefoons en meubilair. De enige verklaring daarvoor is de ‘viezige karaktereigenschappen’ van sommige mannen, zo schrijven de onderzoekers van San Diego University in het vaktijdschrift PlosOne.

Follow Faqtman on Twitter