‘Mannen zijn misbaar’


Waarom leven mannen korter dan vrouwen? Omdat de wereld ze niet nodig heeft na de bevruchting, zegt een bioloog.

Een mannelijke bioloog nog wel. Professor Tom Kirkwood van d University of Newcastle (GB) schrijft in een stuk in het wetenschappelijke tijdschrift Nature dat hij overtuigd is geraakt dat het eerdere overlijden van mannen in hun dna zit.

Tot nu toe gaan veel wetenschappers er vanuit dat mannen korter leven omdat ze een zwaarder en gevaarlijker leven leiden. Mannen roken vaker, doen vaker aan motorsport en sterven dus gemiddeld eerder.

Mannen zijn na de bevruchting niet meer zo hard nodig. Dus kunnen ze dood. Foto: © Yuri Arcurs
Onzin, zo denkt Kirkwood, de natuur weet dat mannen maar korte tijd nodig zijn.

We worden ouder doordat onze cellen beschadigd raken. Het lichaam repareert die beschadigingen aanvankelijk, maar kan het na verloop niet meer bijhouden. We verzwakken en sterven uiteindelijk. Dat kost energie. Tijdens de menselijke evolutie is dat onhandig gebleken.

In de gevaarlijke wereld van de jager-verzamelaar overleefden mannen die hun energie hadden gestoken in groei en het zoeken van een vrouw, niet in cellen die zichzelf eindeloos repareerden. Mannen werden gedoemd om een kort maar krachtig leven te leiden.

Voor vrouwen zit het anders. In de evolutie overleefden vooral de vrouwen wier moeder lang genoeg had geleefd om te baren en te zogen. De dochters namen die eigenschappen over en leefden zelf ook langer.

De regel dat vrouwen langer leven dan mannen gaat op in het hele dierenrijk; bij sommige insecten worden de vrouwen wel vier keer ouder dan de mannen.

Follow Faqtman on Twitter