Mannen zijn idioten


Wat velen (vooral vrouwen) altijd al hebben gedacht, is nu wetenschappelijk(-achtig) bewezen. Mannen zijn niet helemaal goed. Ieder jaar in het laatste nummer voor Kerstmis brengt de British Medical Journal een curieus onderzoek. Ditmaal eentje waarin wordt aangetoond dat mannen ze vaak niet helemaal op een rijtje hebben.

Daartoe doken de mensen van het Institute of Cellular Medicine in Newcastle (GB) in de winnaars van de Darwin Award. Deze prijs wordt – meestal postuum – gegeven aan personen die zichzelf door dom gedrag hebben omgebracht of onvruchtbaar gemaakt. De gedachte is dat ze daarmee de evolutie helpen, als idioot planten ze zich niet voort.

Zoals de terrorist die een bombrief stuurde met te weinig postzegels. Hij kreeg de zending retour, opende de envelop en had daarna geen hoofd meer. Of de man die staalkabels uit een liftschacht wilde stelen, maar vergat dat hij zelf op de lift stond.

De wetenschappers uit Newcastle hebben alle genomineerden van 1995 tot 2014 onder de loep gelegd. Daaronder waren 282 mannen en 36 vrouwen. In veertien gevallen ging het om een paartje. Een statistisch zeer significant gegeven, zo schrijven de onderzoekers.

Bij mannen is in ieder geval vaker alcohol in het spel, zo blijkt ook uit het onderzoek. Zoals bij de drie kerels die om de beurt wodka dronken en daarna op een landmijn stampten. Ook zou het zo kunnen zijn dat idioot gedrag door mannen vaker wordt gerapporteerd, zo schrijven de onderzoekers. Door vrouwen waarschijnlijk. De voorzitter van het comité dat de prijzen uitreikt is in ieder geval een vrouw.