Mannen zijn het zwakke geslacht


De discussie over welk geslacht er nou vaker een scheve schaats rijdt, wordt blijkbaar niet alleen keer op keer aan de bar gevoerd, maar ook op universiteiten. Alleen laten zij het niet bij ‘mannen, want dat zijn jagers’ of ‘vrouwen, want die weten het gewoon beter te verbergen’.

Twee Texaanse universiteiten besloten om gewoon nog een keer uit te zoeken wie het ‘zwakke geslacht’ is en het makkelijkst zwikt voor de charmes van potentiële sekspartners. Dat bleken dus de mannen te zijn. Uit twee onderzoeken blijkt dat zij slechter met verleiding omgaan dan vrouwen.

In het ‘Personality and Social Psychology Bulletin’ beschrijft een onderzoekster van de Texas A&M University hoe ze 218 Amerikanen een online onderzoekje liet invullen waarin ze hen vroeg een moment te beschrijven waarin ze zich tot iemand aangetrokken voelden, maar wisten dat het geen goed idee was om hier aan toe te geven. Mannen en vrouwen maakten dit even vaak mee, maar mannen gaven hier vaker aan toe.

Daar komt het grotere onderzoek van University of Texas-Austin bij waarin 600 proefpersonen voor een beeldscherm werden gezet om een ‘parnerselectiespel’ te spelen. Op het scherm kwamen steeds portretten van de andere sekse langs met daarbij de tekst ‘goed voor je’ of ‘slecht voor je’. De deelnemers moesten wanneer ze een ‘goede’ foto zagen een joystick naar zich toe bewegen, en bij een ‘foute’ foto het tegenovergestelde doen.

Mannen hadden meer moeite om de foute vrouwen af te wijzen, zeker als ze bovengemiddeld aantrekkelijk waren.

Volgens de wetenschappers kan het best zo zijn dat mannen die vreemdgaan hard hun best doen om dit te voorkomen, maar gewoon niet sterk genoeg zijn.