Mannen zetten sneller Ikea in elkaar


Uden

Het is een prima test van een prille relatie. Ga samen naar Ikea en koop een meubel. Zet dat vervolgens samen in elkaar. Een stel dat daarna nog bij elkaar is, heeft de kans om bij elkaar te blijven. Zeker als het heteroseksuelen zijn, want mannen en vrouwen benaderen zelfbouwmeubels heel anders. Uit onderzoek van Ikea blijkt dat mannen de gebruiksaanwijzing vaak niet lezen en vrouwen wel.

Onderzoekers van de universiteit van Tromsø (Noorwegen) wilden daar wel eens het fijne van weten. Ze nodigden veertig mannen en veertig vrouwen uit naar het lab. De opdracht was om een Uden-trolley van de Zweedse meubelfabrikant te monteren. Eén helft kreeg alleen een illustratie van het voltooide meubel, de andere helft ontving de montage-instructies van Ikea.

Resultaat: De mannen waren met en zonder instructies sneller dan de vrouwen. Ze voltooiden het meubel in respectievelijk 23 en 25 minuten. Vrouwen waren 23,5 en 29 minuten kwijt.

Vrouwen profiteren dus aanzienlijk meer dan mannen van een gebruiksaanwijzing. Na het lezen van de instructies zijn ze bijna net zo snel als de mannen die niet de moeite nemen om de instructies te lezen.

Hoe ontstaan deze grote verschillen? Alle mannen en vrouwen waren ongeveer even ervaren in het bouwen van dergelijke meubels. Heel waarschijnlijk hebben mannen meer profijt van hun vermogen tot mentale rotatie, zeggen de onderzoekers. Dat is de mogelijkheid om objecten in gedachten te draaien. Uit eerdere studies blijkt die eigenschap bij mannen veel beter is ontwikkeld dan bij vrouwen. Het geeft mannen meer ruimtelijk inzicht.

Maar het kan ook zijn dat mannen gewoon competitiever zijn ingesteld dan vrouwen. Ze doen hun best om een kastje zo snel mogelijk af te hebben, zeker als er mensen in witte jassen omheen staan met een stopwatch. Hoe dan ook, mannen die de gebruiksaanwijzing lezen, zijn het snelste, een aanbeveling om op dat vlak niet eigenwijs te zijn.

Het onderzoek is gepubliceerd in Applied Cognitive Psychology.