Mannen vinden gestresste vrouwen onaantrekkelijk


Heb je een kinderwens en een drukke baan? Zorg voor rust en regelmaat want mannen zien een gestresst snoetje niet zitten. Laat staan dat ze overwegen kinderen met je te maken, dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Turku, Finland.

De Finse wetenschappers onderzochten waarom sommige vruchtbare vrouwen moeite hebben om de mannen van zich af te slaan terwijl de ander er geen een kan houden. Een groep mannen mocht foto’s van jongedames beoordelen op aantrekkelijkheid. De heren hadden geen enkele moeite om stressloze van gestresste gezichten te onderscheiden.

Het antwoord lag in het stresshormoon cortisol. Dames die hier weinig van in hun bloed hadden waren gezond, slank, supervruchtbaar en aantrekkelijk voor het manvolk. Hoe het mogelijk is dat mannen geen oog hebben voor rondslingerende sokken, maar wel een onzichtbaar hormoon kunnen herkennen in het gezicht van een vrouw, is een raadsel. Onderzoeker Markus Rantala verklaart dat mannen zich onbewust het meest aangetrokken voelen tot dames die gezonde kinderen kunnen baren, en wat dat betreft hadden de minder gestressten een streepje voor.

Cortisol doet het lijf ook echt geen goed. Het onderdrukt het immuunsysteem en zorgt ervoor dat het lijf altijd in opperste staat van paraatheid is. Het kan zelfs hartproblemen veroorzaken. Mannen hebben hier overigens ook last van op de datingmarkt. Wanneer zij een aantrekkelijke vrouw zien, schiet hun cortisolniveau omhoog. En ook vrouwen vinden dat niet aantrekkelijk.

Foto: Flickr.com/Rochelle, just rochelle