Mannen veroorzaken menopauze?


Vrouwen in de menopauze, jullie kunnen iemand de schuld geven van alle narigheid waar je doorheen gaat: mannen. Volgens een Canadese studie zijn het de kerels die met hun eeuwige jacht op jongere vrouwen hebben gezorgd dat vrouwen in de tweede helft van hun leven onvruchtbaar zijn.

Aan de McMaster University in Hamilton (Ontario) werden de menselijke voortplantingseigenschappen in een computersimulatie gestopt. De computer bekeek de waarschijnlijkheid van mutaties die verminderde vruchtbaarheid veroorzaken. Daar uit bleek dat vruchtbaarheid bij oudere vrouwen onnodig is, mannen hebben toch een voorkeur voor jongere vrouwen.

Volgens de onderzoekers is de kans daarom groot dat een mutatie die de menopauze veroorzaakt bij de mens is aangeslagen: vrouwen die lang vruchtbaar blijven, planten zich immers niet meer voort en krijgen geen dochters die ook lang vruchtbaar blijven.

De mens is samen met bepaalde walvissoorten en in gevangenschap levende chimpansees de enige diersoort waar vrouwen onvruchtbaar worden en toch blijven leven. De theorie tot nu toe was dat vrouwen zich door de menopauze in de tweede helft van hun leven niet meer om eigen kroost hoeven te bekommeren, maar zorgen voor kleinkinderen.

Volgens de onderzoekers, die hun bevindingen publiceerden in Computational Biology, had het ook andersom kunnen lopen. Als vrouwen een voorkeur zouden hebben voor jonge knapen, dan hadden de mannen in hun tweede levensfase minder of zelfs helemaal geen zaad gehad.