Mannen twaalf keer vaker dood door seks


seks

Seks die zo heftig is dat je er in blijft. Het gebeurt. Niet vaak, maar als er slachtoffers vallen tijdens de daad, zijn dat bijna altijd mannen. Dat blijkt uit een studie van de Goethe-Universität Frankfurt am Main (Duitsland). Daar zijn ze gespecialiseerd in forensische geneeskunde.

Artsen van de universiteit analyseerden 38.000 autopsies uit de laatste 45 jaar en filterden daar alle gevallen uit waarbij seks een rol speelde. Dat waren 99 zaken, dus 0,26 procent. Slechts acht gevallen betroffen vrouwen. Zij stierven gemiddeld op een leeftijd van 45 jaar, mannen hadden hun laatste pretje met 57,2 jaren.

Prostitutie is het meest dodelijk, 34 van de mannen stierven tijdens de betaalde liefde. Saillant detail, twee mannen waren op dat moment met twee dames bezig. Dertig mannen werd de zelfbevrediging fataal, ze werden gevonden met hun broek op hun enkels, maar zonder vrouw (of man) in de buurt. Opmerkelijk is dat vrijwel alle gevallen in de lente of zomer plaatsvonden.

Het veiligst voor mannen is seks met hun echtgenote, slechts negen kerels stierven bovenop hun eigen vrouw. Homoseksuele contacten zijn ook weinig riskant, vijf mannen stierven in de armen van een andere man. Vrouwen sterven veel vaker bij hun echtgenoot of partner, zeven van de acht vrouwen stierven bij hun vaste bedgenoot. De negende stierf onder onduidelijke omstandigheden.

In alle gevallen trad de dood in na een hartaanval, een aneurisme of een hersenbloeding. Die werden veroorzaakt door de te grote inspanning die tijdens seks plaatsvindt. Het liefdesspel vergt nogal wat van het lichaam, vooral van de bloedsomloop. Is die al gestoord, dan kan seks het laatste zetje geven, waardoor de dood optreedt. Niet voor niets noemen de Fransen het orgasme ook wel ‘de kleine dood‘.