Mannen reageren slecht op vrouwensucces


Stel je een vrouw voor die succes heeft op haar werk. Ze maakt zelfs een prachtige promotie. Leuk toch? Ja, behalve voor haar man. Die ziet het welslagen van zijn eega vooral als een teken dat ze succesvoller is dan hij. Afgunst is de belangrijkste emotie die hij voelt.

Voor een studie in het vakblad Journal of Personality and Social Psychology werd aan koppels gevraagd onafhankelijk van elkaar te vertellen over de successen en mislukkingen van hun partners. Mannen vertelden uitgebreid over hun vrouwen en vice versa. Daarna moesten de proefpersonen bij een lijst positieve en negatieve woorden aangeven of die op hen van toepassing waren.

Mannen die net hadden verteld over succes van hun vrouw – privé of professioneel – vonden veel meer negatieve woorden op zichzelf van toepassing dan mannen die over een mislukking van hun echtgenote hadden verhaald. Ze gaven hun relatie ook beduidend minder kans op de lange termijn en bleken minder bevredigd te zijn door hun samen zijn.

Bij vrouwen maakte het niet uit hoe ze over hun man spraken, ze zagen zichzelf niet anders door de successen of mislukkingen van hun man.

Volgens de onderzoekers kunnen mannen het succes van hun vrouw maar moeilijk los zien van zichzelf. Als een vrouw het goed doet, steken ze er zelf maar bleekjes bij af. Ze voelen zich juist beter als vrouwen het bijvoorbeeld op hun werk niet goed doen en dus ten opzicht van de man in een lagere positie komen.