Mannen proppen zich vol voor vrouw


dreamstime_xs_29801413

Als mannen samen met een vrouw aan de dinertafel zitten, eten ze meer dan wanneer ze met andere mannen of alleen zijn. Tot die opmerkelijke conclusie komt Cornell University in de VS na onderzoek. Dat vond plaats op de beste plek die je voor een dergelijk experiment kunt bedenken: een eet-zo-veel-als-je-kunt restaurant.

Daar observeerden de wetenschappers mannelijk eetgedrag en zagen dat mannen in het bijzijn van vrouwen liefst 93 procent meer voedsel opslokten. Vrouwen leken geen verschil te maken in de hoeveelheid voedsel. Alleen, met andere vrouwen of met een man werd ongeveer hetzelfde gegeten.

Waardoor komt dit mannelijke vreetgedrag? De wetenschappers schrijven in het vakblad Evolutionary Psychological Science dat het waarschijnlijk imponeergedrag is van mannen. Ze tonen er mee aan dat ze veel energie nodig hebben om de vrouw straks goed tegen andere kerels te kunnen verdedigen.

Vrouwen die werden ondervraagd over eten met mannen, wisten te melden dat ze zich vaak gehaast voelen als er een man mee-eet. Ook hebben ze – onterecht – het gevoel dat ze dan meer eten dan normaal.