Mannen overschatten IQ


Mannen vinden zichzelf als snel heel slim, met een hoog IQ. Vrouwen beschouwen zichzelf eerder als dom. Onterecht, blijkt uit onderzoek.

Adrian Furnham, professor in de psychologie aan het University College in Londen onderzoekt ‘intelligentie perceptie’: hoe slim denk je dat je bent? Volgens Furnham zijn mannen en vrouwen gemiddeld even slim. Maar vrouwen, zo blijkt, onderschatten hun eigen brein (en het brein van vrouwen in het algemeen), terwijl mannen vrijwel altijd denken dat ze Einstein zijn.

Veel studies tonen inderdaad aan dat mannen iets hoger scoren op IQ-tests. Maar dat zegt niet alles. De heren hebben vooral de neiging het goed te doen op vaardigheden die in de tests oververtegenwoordigd zijn, zoals ruimtelijk inzicht. Dat betekent dat ze beter zijn in het lezen van kaarten en navigeren.

Vrouwen scoren goed op het gebied van taalontwikkeling en emotionele intelligentie. Een ander echt verschil is dat mannen vaker óf dom zijn óf slim, terwijl vrouwen rond het gemiddelde hangen.

F001/2107

Volgens de Brit heeft het verschil in intelligentie perceptie alles te maken met het grote mannelijke ego en overmoed. Mannen hebben meer vertrouwen in hun IQ; ook behoorlijk domme mannen dénken dat ze verschrikkelijk slim zijn. Vrouwen – altijd bescheiden – onderschatten hun IQ-scores met ongeveer vijf punten. Zelfs slimme vrouwen menen van zichzelf dat ze niet zo heel clever zijn. Dit patroon is overal hetzelfde, of de testpersonen afkomstig zijn uit Argentinië, Amerika, Groot-Brittannië, Japan of Zimbabwe.

De over- en onderschatting gaat dwars door families. Vrouwen denken vaak dat hun vader slimmer is dan hun moeder. Ze menen dat hun zonen slimmer zijn dan hun dochters. Bij mannen is het weer net omgekeerd.

Volgens Furnham is dit een slechte zaak, omdat het kan betekenen dat meisjes naar een te laag type onderwijs worden gestuurd. Ook kan het de vrouwenemancipatie in de weg zitten. Autotycoon Henry Ford zei immers al: ‘of je nu denkt dat je iets kunt doen of je denkt dat je het niet kunt doen: je hebt gelijk.’

Foto: Science Photo Library.