Mannen opgelet: hou van haar én haar hond


Foto: Flickr.com/Demcenco Boucher

Date met een vrouw? Zorg dat je ook van haar hond gaat houden, of doe alsof, anders is een relatie gedoemd te mislukken.

‘Moet dat beest nu echt in bed liggen?’ ‘Moet ik weer mijn zuur verdiende geld aan hondenbrokken uitgeven?’ Huisdieren zijn nogal eens de aanleiding voor een ruzie tussen man en vrouw. En is het dier van haar, dan zal je als man niet de eerste zijn die het onderspit delft en gedumpt wordt.

Psycholoog Kristen Capuozzo besloot de rol van een huisdier binnen een relatie eens ander te onderzoeken. Zij ondervroeg 120 koppels naar hun tevredenheid in hun relatie en de mate waarin zij van het huisdier van de ander hielden. Hieruit bleek dat een vrouw meer tevreden is met de relatie wanneer de man dezelfde gevoelens voor haar dier koestert als zijzelf. Dus houdt zij veel van Fikkie, dan zal hij hetzelfde moeten doen – of tenminste doen alsof. Andersom geldt dat niet: hem lijkt het weinig te kunnen schelen of zij een band krijgt met Brutus.

Dat verschil tussen man en vrouw heeft volgens Capuozzo alles te maken met de harmonie in een huishouden; vrouwen vinden het belangrijker dan mannen dat iedereen fijn met elkaar omgaat en er geen spanningen zijn.

Overigens een opvallend resultaat uit het onderzoek: als de man een sterkere band heeft met de hond dan de vrouw dat heeft, is zij minder tevreden over de relatie. Jaloers?

De onderzoekresultaten zijn bekend gemaakt op de jaarlijkse bijeenkomst van de Society for Personality and Social Psychology.

Follow Faqtman on Twitter