Mannen achter ‘nazi goudtrein’ hebben ruzie


nazi goudtrein

In 2015 was iedereen nog zo optimistisch. Het was slechts een kwestie van tijd voor amateur-historici Piotr Koper en Andreas Richter de mythische Duitse goudtrein zouden opgraven die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog met goud en andere kostbaarheden beladen zou zijn verdwenen in Polen. Maar dat optimisme is verdwenen, Koper en Richter hebben ruzie gekregen en Richter is opgehouden met zoeken, anderhalve ton lichter.

De trein zou zich bevinden in de buurt van het plaatsje Walbrzych. Daar werd in 2016 begonnen met opgravingen. Zelfs het Poolse ministerie van Cultuur stond achter het project, dat ’99 procent zeker’ zou resulteren in het vinden van de trein. Op de plek van de opgraving waren namelijk al allerlei Duitse wapens gevonden. Op grondradar was ook ‘iets’ te zien. Maar twee jaar later is er niets gevonden dat lijkt op een trein.

Vandaar dat Richter nu vertrekt, bitter en teleurgesteld. Hij noemt de hele onderneming ‘dommigheid’ en zonde van het geld. Behalve de twee historici hebben ook onbekende aandeelhouders veel geld gestoken in de opgraving. Hij heeft tegen een Duits persagentschap gezegd nog steeds te geloven in het bestaan van de trein, maar dat ze op de verkeerde plek hebben gezocht. Met Koper praat hij niet meer.

Het is niet de eerste keer dat een zoektocht op een teleurstelling uitloopt. In de communistische tijd kamde het Poolse leger de grond van Walbrzych al helemaal uit. Zonder succes. Sommige historici denken dat de trein zelfs nooit heeft bestaan. Andere enthousiastelingen speculeren dat de trein behalve goud de mysterieuze barnsteen kamer kan bevatten, of zelfs onderdelen van Hitlers wonderwapens.

Koper blijft overigens graven, heeft hij Poolse journalisten laten weten. Alleen, vol overtuiging dat het slechts een kwestie van tijd is voor hij de goudtrein ontdekt en schathemelrijk wordt.