Mannen met slaaptekort zien opgewonden vrouwen


Ben je een man en heb je een slechte nacht achter de rug? Grote kans dat je overal opgewonden vrouwen denk te zien. Mannen met slaaptekort dichten vrouwen namelijk meer zin in seks toe. Dat blijkt uit onderzoek van het Hendrix College (VS).

Bij een vragenlijst onder mannelijke en vrouwelijke studenten bleek dat beiden de seksuele intentie van vrouwen als lager inschatten dan die van mannen. Maar na een slechte nacht schaalden mannen de interesse van vrouwen in seks een flink stuk hoger in, hoger zelfs dan dat van mannen.

Volgens de onderzoekers zijn de resultaten te verklaren doordat slaaptekort tot verslechtering van de voorhoofdskwabben leidt. Dit deel van het brein regelt het maken van keuzes, moreel redeneren en de remmingen die we hebben. Wat dat betreft heeft slaaptekort hetzelfde effect als te veel alcohol.

In het ergste geval kan een slapeloze nacht leiden tot allerlei problemen, zoals seksuele intimidatie, ongewenste zwangerschappen, soa’s en relatieproblemen. Zorg dus maar beter voor een goede nachtrust.

Het onderzoek verscheen in een online supplement van het tijdschrift SLEEP.

Foto: Psych123/CC-BY-SA-3.0