Mannen kunnen beter multitasken (tenzij een vrouw menstrueert)


Sorry dames, maar niet jullie, maar mannen zijn beter in het gelijktijdig uitvoeren van taken. Tenzij je menstrueert. Het ruimtelijk inzicht van vrouwen wisselt namelijk sterk met hoeveel hormonen zij produceert. En juist dat ruimtelijke inzicht is belangrijk bij het uitvoeren van verschillende taken tegelijkertijd.

Ruimtelijk inzicht schommelt bij mannen minder.

Mannelijke en vrouwelijke proefpersonen moeten de tijd bijhouden op drie klokken die met verschillende snelheid tikten. Tegelijkertijd verschenen op een scherm namen. De proefpersonen moesten een muisklik geven als ze een naam twee keer zagen.

Vrouwen die menstrueerden waren daarin iets beter dan mannen, maar de rest van de maand waren juist de mannen beter. Dat heeft met de hormoonhuishouding van vrouwen te maken, zeggen de onderzoekers van de universiteit van Stockholm (Zweden). Als een vrouw veel oestrogeen in haar bloed heeft, rond de eisprong, dan werkt dat haar ruimtelijk inzicht tegen.

Zowel mannen als vrouwen die een goed werkgeheugen hebben, deden het goed in de test, of ze nu menstrueerden of niet, zo staat in het onderzoek, gepubliceerd in Psychological Science.

Follow Faqtman on Twitter