Mannen horen beter dan vrouwen


‘Schat, zet jij de vuilnis buiten?’ Als een man dan niets doet, is het omdat hij niet wil. Horen doet hij namelijk uitstekend.

Dat zeggen onderzoekers uit Duitsland. Ze bestudeerden het gehoor van mannen en vrouwen onder verschillende omstandigheden. Daaruit blijkt dat mannen vooral veel beter horen als er veel omgevingsgeluid is.

De onderzoekers noemen dit het ‘borrel-syndroom’. Als op een receptie of feestje door veel mensen tegelijk wordt gesproken, ontstaat een bijna onontwarbare kakofonie van stemmen. Mannen kunnen onder die omstandigheden beter afzonderlijke gesprekken horen dan vrouwen. Ook zijn mannen beter in staat om de richting aan te wijzen waaruit een bepaald geluid komt.

Ze verstaat waarschijnlijk geen woord. Hij wel.

Volgens de onderzoekers, verbonden aan het Hertie-Instituts für klinische Hirnforschung van de universiteit van Tübingen, is dat te danken aan de evolutie. Toen we nog in berenvellen liepen, waren de mannen verantwoordelijk voor de jacht. Het vermogen om geluiden van ruisende bomen, watervallen en een aanvallende mastodont uit elkaar te kunnen houden was zeer bruikbaar en werd van vader op zoon doorgegeven.

Het onderzoek staat in het laatste nummer van het vakblad Brain.Follow Faqtman on Twitter