Mannen en vrouwen even slecht in multitasken


Het is een hardnekkig stereotype: vrouwen zijn beter in multitasken. Terwijl al lang bewezen is dat mensen in het algemeen slecht zijn in meerdere taken tegelijk goed uitvoeren. Zou het kunnen dat vrouwen er net iets minder slecht in zijn dan mannen?

Een team Duitse psychologen onderzocht die vraag. Uit hun vers gepubliceerde onderzoek blijkt dat er geen verschillen zijn tussen mannen en vrouwen en hoe goed ze kunnen wisselen tussen taken of taken tegelijk kunnen doen. Het onderzoek toont wel opnieuw aan dat de prestaties van mannen én vrouwen flink achteruiti gaan als ze meerdere dingen tegelijk moeten doen.

Van de 96 deelnemers aan het onderzoek waren de helft mannen en de helft vrouwen. De onderzoekers bekeken tien verschillende indicatoren, vijf voor reactietijd en vijf voor accuratesse. Multitasken zorgde voor flinke afname in prestaties op alle tien indicatoren zonder ook maar één significant verschil tussen de seksen. Het stereotiepe beeld dat vrouwen beter zouden zijn in multitasken kan dus het raam uit.

Cognitieve vaardigheden van mannen en vrouwen zijn praktisch hetzelfde. Individuele verschillen tussen mensen van verschillend geslacht kunnen tegen elkaar worden weggestreept als maar genoeg mensen in het onderzoek worden meegenomen. Een meta-analyse van 46 onderzoeken liet zien dat cognitieve verschillen verwaarloosbaar zijn.

Het idee dat vrouwen op een bepaalde manier beter zouden zijn in multitasken komt mogelijk doordat vrouwen veel meer taken doen dan mannen. Nog steeds doen vrouwen meer in het huishouden dan mannen en zorgen meer voor de kinderen, zelfs als ze evenveel werken als hun man.

Het idee dat er drastische biologische verschillen zijn tussen de hersens van mannen en vrouwen heerst nog steeds. Waarschijnlijk komt dat door oude verhalen die mensen elkaar al heel lang vertellen en seksistische vooroordelen. Maar de wetenschap is desondanks het bewijs dat die verschillen echt bestaan nog steeds niet tegengekomen.