Mannen en dansen: ramp


Onderzoekers zijn er achter waarom sommige mannen nog niet kunnen dansen om hun leven te redden. Ze zijn te slap.

Het is het dieptepunt hoogtepunt van menige bruiloft: de vader van de bruid gaat de dansvloer op en verwondt daarbij een langslopende ober. Nee, sommige mannen kunnen nog niet dansen als hun leven er van afhangt. Ze doen ‘iets’ op een hilarische manier verkeerd. maar wat?

Britse psychologen van Northumbria University vroegen 19 jonge mannen te dansen op de beat van een Duitse discohit. Hun bewegingen werden opgenomen op een speciale 3D-camera’s en vervolgens overgezet naar de computer, waar de bewegingen werden nagedaan door geanimeerde avatars.

De psychologen lieten de dansende poppetjes bekijken door een panel van 35 vrouwen om de bewegingen te laten beoordelen zonder invloed van het uiterlijk van de mannen.

De uitkomsten? De meeste mannen gebruiken hun armen veel te veel en ze doen steeds hetzelfde. De beste mannelijke dansers variëren zowel hun bewegingen als de omvang van hun bewegingen. Variatie toont wat vrouwen betreft een aantrekkelijke creativiteit. Vooral het gebruik van de hals – bijvoorbeeld om het hoofd een subtiel knikje te geven – kan op waardering van vrouwen rekenen.

Volgens de onderzoekers omdat gebruik van de hals duidt op een sterke romp. Dansen is in evolutionair opzicht een manier om te laten zien dat je fit bent en dus wellicht een goede prooi voor vrouwen die nageslacht willen verwekken.

Waar vrouwen absoluut niet van gediend zijn? Overdreven heupwiegen en het omhoog en zijwaarts gooien van armen en benen; het ‘grappige’ dansen waar sommige mannen patent op hebben. De enige evolutionaire boodschap die je daarmee stuurt is dat je graag op de bank hangt.

Zo dus niet:

Zo wel:

Beeld: © Rui Matos | Dreamstime.com Bewerking: Faqt.nl