Mannen eerder dood door buikje


buiken

Slecht nieuws voor de 1,3 miljard mensen die wereldwijd kampen met overgewicht en de 600 miljoen lijders aan obesitas. Een analyse van de gegevens van over de hele wereld heeft aangetoond dat obesitas de twee-na grootste risicofactor is voor vroegtijdig overlijden. Op nummer één staat nog altijd het roken. Dit blijkt uit een meta-studie, die het medische tijdschrift The Lancet heeft gepubliceerd.

Wetenschappers van Cambridge en Oxford University (GB) hebben het effect van het lichaamsgewicht op het risico van overlijden geanalyseerd. Ze deden dat op basis van de gegevens van 3,9 miljoen mensen uit 189 bestaande wetenschappelijke studies over dit onderwerp. In Europa, lijdt momenteel 20 procent van de volwassenen aan obesitas (BMI groter dan 30); in Noord-Amerika is het aandeel al 30 procent. Een BMI van 18,5 tot 25 is normaal. Bij 25 tot 30 is sprake van overgewicht en boven 30 is iemand obesitas-patiënt.

De resultaten van de studie zijn schokkend. Gemiddeld verliezen mensen met een beetje overgewicht al een jaar van hun levensverwachting, voor dikkere medemensen is dat drie jaar. Dat zijn gemiddelden, want bij mannen is het risico nog veel groter. Mannen met een normaal gewicht hebben een kans van 19 procent om te overlijden vóór de leeftijd van 70 jaar; bij vrouwen is is dat 11 procent. Bij matige obesitas stijgt bij mannen dat risico naar 29,5 en bij vrouwen tot 14,6 procent.

Hoe dikker, hoe eerder iemand zal doodgaan, blijkt uit de studie. Dat komt onder andere door complicaties, als diabetes en leververvetting. De gemiddelde levensverwachting in Europa zou met 14 jaar omhoog gaan, als niemand te dik zou zijn.