De grootste stinkerds op een hoop


Mao

Wie zijn de grote viespeuken uit de geschiedenis? We zetten de meest stinkende mannen van de afgelopen eeuwen voor je op een rijtje.

Mao tse Dong
De grote Chinese leider (afbeelding) waste zich niet en poetste zijn tanden niet. Die begonnen daardoor te rotten. Mao had jonge minnaressen die hem met het doekjes moesten afdeppen.

Franciscus van Assisi
De beschermheilige van dieren vond een bad nemen een duivelse bezigheid. God wilde dat de mens arm was en dat betekende voor Franciscus dat er niet werd gewassen.

Ludwig van Beethoven
De Duitse componist wilde alleen maar muziek maken. Wassen vond hij zonde van zijn tijd. Vrienden van Beethoven namen ’s nachts zijn kleding mee om stiekem te wassen. Anders stonk hij te erg.

Tsaar Peter de Grote
Toen de Russische tsaar in Nederland woonde, viel het iedereen op hoe hij stonk. Zelfs voor de 18e eeuw was zijn stank legendarisch. De tsaar had bovendien luizen.

Koning Louis de 14e
De Franse koning heeft maar drie keer in zijn leven een bad genomen. Hij kreeg er volgens hem hoofdpijn van. De ergste stank werd met parfum verdreven.

Genghis Khan
De leider der Mongolen was bijgelovig. Hij dacht dat wassen hem kwetsbaar zou maken. De mongolen gebruikten hun stank als een psychologisch wapen: tegenstanders konden ze eerder ruiken dan zien.