Mannen begrijpen vrouwen niet


Het is een bekend gegeven: mannen komen van Mars en vrouwen van Venus. Ze zijn beide menselijk, maar toch ook soms totaal anders. Duitse wetenschappers weten nu te melden dat mannen bijvoorbeeld totaal geen idee hebben van vrouwelijk emoties. Ze lieten mannelijke proefpersonen foto’s zien van ogen van mannen en vrouwen die verschillende emoties hadden.

De mannen waren bij andere mannen in staat om precies te zien wat hij voelde. Bij vrouwen ging dat inschatten vele malen slechter. Onder een hersenscanner bleek waarom: mannen die naar de ogen van andere mannen kennen, hebben veel activiteit in het deel van de hersens dat met herinneren van emoties te maken heeft. Bij het kijken naar vrouwenogen was dat deel minder actief.

De conclusie? Mannen relateren emoties bij andere mannen aan hun eigen emoties. Hoe voelde ik me toen ik zo uit mijn ogen keek? Vrouwen zijn letterlijk een andere soort voor mannen, ze ‘hebben’ er niets mee in emotioneel opzicht. Volgens de onderzoekers van LWL Universit√§tsklinik in Bochum is dit waarschijnlijk evolutionair bepaald. Emoties lezen van andere mannen was en is voor mannen een sleutel tot overleven. Is die andere kerel kwaad of vrolijk? Gaat hij straks met een knuppel achter me aan of worden we vrienden? Dat kunnen zien is handig voor een man.