Mannen: accepteer je inhammen!


Mannen die gewoon accepteren dat ze kaal worden, hebben de minste stress, blijkt uit een Duits onderzoek.

Mannen zijn over het algemeen tevredener met hun uiterlijk dan vrouwen. Ze vinden zichzelf aantrekkelijker, lopen zonder problemen in zwembroek over het strand, en hebben minder vaak een complex over hun gewicht. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat mannen hun borstkas breder inschatten dan deze in werkelijkheid is.

Ondanks hun tevredenheid zijn ook mannen niet ongevoelig voor reclame. Billboards met gebruinde torso’s en marlboro-mannen met een volle haardos, maakt dat mannen zich steeds slechter voelen over hun uiterlijk. Zo gebruiken steeds meer mannen een gezichtscrème, wordt het wasbordje populairder, en grijpen kalende mannen steeds vaker naar implantaten. Naar dit laatste deden wetenschappers van de Universiteit van Trier in Duitsland onderzoek.

Wow, wat zie ik er toch sexy uit met mijn beginnende inhammen!

De onderzoekers waren benieuwd hoe mannen omgaan met beginnende kaalheid. 160 mannelijke proefpersonen tussen de 18 en 30 jaar die varieerden in mate van kaalheid deden mee aan het onderzoek. Hun zelfvertrouwen werd gemeten, evenals de mate van kaalheid. Ook werd gekeken hoe zij hiermee omgingen, of het hen stress gaf, en of ze al een medisch consult hadden gehad over hun haaruitval.

Proefpersonen die hun haaruitval probeerden te compenseren door bijvoorbeeld te gaan trainen of mooie kleding te dragen. En de proefpersonen die hun kaalheid zoveel mogelijk probeerden te negeren door bijvoorbeeld niet in de spiegel te kijken of elke gedachte eraan weg te drukken, hadden de meeste stress. Ook zochten zij het vaakst hun toevlucht tot het cosmetische/ medische circuit. Proefpersonen daarentegen die hun kaalheid accepteerden door bijvoorbeeld te denken ‘Ik accepteer het want het maakt me interessanter’, of ‘ik omarm deze verandering omdat ik er volwassener uitzie’, hadden de minste stress en zaten het lekkerst in hun vel.

De beste manier om met beginnende kaalheid om te gaan, is dan ook om er de charme van in te zien en het gewoon te accepteren.

Bron: Body Image Foto: Produkszyn, Dreamstime