Mannelijke seksdrift oorzaak van alle ellende


Het is allemaal de schuld van de man en zijn onverzadigbare driften: hooliganisme, religieuze conflicten en zelfs wereldoorlogen.

Dat concludeert een groep sociaalpsychologen onder leiding van Mark van Vugt van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Zij bekeken het bewijs voor de zogenoemde mannelijke-krijger-hypothese.

Volgens dit idee zijn mannen door evolutie geprogrammeerd om vijandig te zijn tegen buitenstaanders. Vroeger hielp dit instinct om status te verwerven en zo meer kans bij vrouwen te hebben. De agressiefste mannen kregen zo meer kinderen, aan wie ze de eigenschap doorgaven.

Vergelijkbaar territoriaal gedrag is ook terug te zien bij apen. Als een mannetje te dicht bij een andere groep komt, is de kans groot dat hij in elkaar wordt geslagen. Hij is tenslotte een concurrent voor de vrouwtjes.

In modernere tijden vertaalt het agressieve gedrag van mensen tegen buitenstaanders zich in grootschalige conflicten tussen landen en rijken, aldus de Van Vugt en collega’s. Denk bijvoorbeeld aan de veroveringsdrang van de Mongoolse heerser Genghis Khan (die ook bekend stond om zijn lust naar vrouwen). Ook nu nog zie je dat machogedrag terug tussen de fans van rivaliserende voetbalclubs, wat soms zelfs uitmond in hooliganisme.

Gelukkig zijn er de vrouwen als tegenwicht. Zij zullen volgens de studie van nature eerder conflicten proberen te sussen en de vrede te bewaren, allemaal ter bescherming van de kinderen.