Mannelijke kostwinner ongelukkig


kantoorleven

Mannen die de enige kostwinner zijn in hun gezin, hebben het psychisch en lichamelijk zwaarder dan mannen wiens vrouw werkt. Vrouwen die het hele gezinsinkomen binnenharken, doen het geestelijk en fysiek juist beter dan vrouwen die weinig of niet werken.

De University of Conneticut (VS) komt tot die conclusie na een onderzoek onder 9000 mensen tussen 2007 en 2011. Ze ontdekten dat mannen die er alleen voor staan als het op verdienen aankomt, een 5 procent lagere score halen als het gaat om psychisch welzijn. Lichamelijk waren ze er 3,5 procent minder aan toe.

De oorzaak ligt in de stress en geestelijke belasting die mannen voelen als ze de kostwinner zijn. Volgens het onderzoek voelen mannen het als een verplichting om het huisgezin te onderhouden. Zelfs als het ten koste gaat van hun gezondheid.

Vrouwen, daarentegen, zien werken vaak als een kans. Hoe succesvoller ze zijn, hoe gelukkiger ze worden, toont deze studie aan. Ze ervaren veel minder druk om te slagen, omdat de maatschappij dat niet van ze verwacht. Daarom hebben vrouwen die minder succesvol zijn daar ook minder stress van dan mannen in dezelfde situatie.

Volgens de onderzoekers, die hun bevindingen presenteerden tijdens een conferentie, is het zaak om het kostwinnerschap eindelijk te ontkoppelen van de man in de familie. Beide seksen hebben er geestelijk en lichamelijk baat bij als ze bijdragen aan het gezinsinkomen.