Ik ben een man! Oh nee, toch niet…


Psychologen zeggen een nieuwe aandoening te hebben ontdekt. Daarin wisselen mensen razendsnel van geslacht.

Een vrouw wordt wakker. Ineens is ze overtuigd dat ze man is. Haar borsten zijn verdwenen en ze heeft een penis. Paniek breekt uit, tot ze op de tast kan vaststellen dat ze nog steeds van het vrouwelijke geslacht is. Deze dame lijdt aan een aandoening die alternating gender incongruity (AGI) wordt genoemd. Ze wisselt razendsnel en onvrijwillig van geslacht.

Man, vrouw, of dagelijks iets anders? Gender is een rekkelijk begrip.

Deze opmerkelijke aandoening is ontdekt door het Center for Brain and Cognition van de University of California (VS), waar psychologen merkten dat mensen met deze mysterieuze geestesziekte elkaar vonden op internetfora. Door de deelnemers aan deze fora te interviewen, kregen de psychologen langzaam een beeld van hoe AGI in elkaar zit.

Er werden 32 mensen met AGI geïnterviewd. De meesten daarvan wisselden iedere week van geslacht. Uiteraard niet echt, maar voor hun gevoel. Bij 14 mensen vond deze wisseling zelfs dagelijks plaats. Ze worden wakker met de overtuiging dat hun lichaam gedurende de nacht van geslacht heeft gewisseld.

De aandoening lijkt een geval van aanstellerij, maar is dat volgens de onderzoekers niet. Het gevoel ‘in een verkeerd lichaam te zitten’ is al langer bekend in de psychologie. Meestal leidt dat gevoel tot een geslachtveranderende operatie. Waar dat gevoel vandaan komt is nog steeds niet helemaal bekend, maar nu blijkt het dus ook snel te kunnen wisselen.

De ontdekkers van dit syndroom willen het zo snel mogelijk erkend krijgen. Ze zijn zich aan het voorbereiden op een groter onderzoek waarin de mensen met AGI onder een hersenscanner worden gelegd om te ontdekken of er iets in hun brein gebeurt als ze van geslacht wisselen. Ook zullen ze worden onderworpen aan een hormonaal onderzoek. In Californië willen ze bovendien uitzoeken of dit syndroom iets te maken heeft met synaesthesia, dat is een aandoening waarbij de zintuigen door de war zijn. Mensen die dat hebben, kunnen kleuren proeven en muziek zien.

Bron.

Follow Faqtman on Twitter