Man-vis wordt vrouw-vis door zwemwater


Of ze het nou willen of niet, vissen worden steeds vrouwelijker. Wegzwemmen heeft geen zin, hormonen drijven achter ze aan.

Voordat ze in deze rivier zwom was ze nog een mannetjes-vis...
Voordat ze in deze rivier zwom was ze nog een mannetjes-vis...

Het water waarin vissen zwemmen maakt ze meer mannelijk en soms juist vrouwelijk. Hoewel niet al het water invloed heeft op het geslacht van de vissen is vooral water dicht bij bebouwing vaak van invloed op bijvoorbeeld de vrouwelijkheid van mannelijke vissen in het water. De Universiteit van Calgary heeft twee rivieren in de buurt van de gelijknamige stad onderzocht op bestandsdelen en vergeleek dat met onderzoek naar de vissen.

Zo bleek dat er in afvalwater dat verdunt in de rivier terecht was gekomen, vrouwelijke hormonen zaten. Deze komen voornamelijk van anticonceptie pillen en pillen voor hormoon therapie die mensen doorspoelen. Ook zaten er op enkele plekken eiwitten in de rivier die juist voor mannelijke vissen zorgen. De eiwitten kwamen dan vaak van boerderijen die hun water lozen.

Mannelijke vissen hadden op 14 van de 15 onderzochte locaties eiwitten in zich die normaal alleen bij vrouwelijke vissen voor horen te komen. Deze zorgen ervoor dat vrouwtjes eieren kunnen produceren. Ook is opvallend dat vissen die 600 km verder weg zwemmen nog last hebben van de geloosde stoffen.

De invloed van de eiwitten en hormonen was verder nog te merken aan de verdeling tussen vrouwelijke en mannelijke vissen in de rivier. Stroomafwaarts was 85% vrouwelijk, stroomopwaarts slechts 55%. Als je als visser alleen maar vrouwelijke of mannelijke vissen vangt dan weet je dat vissen tegen de hormonen stroom in moeten zwemmen om dit te voorkomen.

Foto: Flickr