Man stresst meer achter computer


Het is het moment dat iedere computergebruiker vreest. Je bent bezig met iets belangrijks en ineens bevriest je scherm. Het zandlopertje begint te lopen en houdt niet meer op.

Mannen en vrouwen reageren verschillend op die situatie, ontdekten Oostenrijkse wetenschappers. Ze lieten mannen en vrouwen onder tijdsdruk een taak uitvoeren op de computer en lieten die vervolgens vastlopen. Na afloop werd het cortisolgehalte (dat is een hormoon dat duidt op stress) in het speeksel gemeten. Mannen hadden volgens die test duidelijk meer stress gehad.

Ook een kijkje onder de schedel met hulp van een scanner toonde volgens de mensen van Fachhochschule Steyr aan dat mannen rond het vastlopen meer activiteit vertonen in hun autonome zenuwsysteem. Hier worden onder andere de ademhaling en de bloeddruk geregeld.

Mannen gaan anders om met obstakels dan vrouwen, zo concluderen de Oostenrijkers. Hij probeert het driftig datgene weg te nemen wat in zijn weg staat, zij gaat eerst eens kijken of ze er omheen kan.