‘Jongen krijgt borsten van tea tree olie’


shampoo met tea tree

Families met opgroeiende jongens doen er goed aan om voorzichtig te zijn met producten met essentiële oliën. Tegenwoordig zitten vooral de essenties van tea tree en lavendel vaak in wasmiddelen, verzorgingsmiddelen en voeding. Er zijn namelijk sterke aanwijzingen dat ze de hormoonhuishouding van jongens in de war schoppen. Dat kan zelfs leiden tot de groei van borsten.

Daarvoor waarschuwt het Amerikaanse National Institute of Environmental Health Sciences na uitgebreid onderzoek van deze producten. Volgens het instituut zijn essentiële oliën vaak verstoorders van het endocriene systeem. Dat regelt in het menselijk lichaam de aanmaak van verschillende hormonen. Een kleine disbalans daarvan kan al grote gevolgen hebben.

Essentiële oliën zitten tegenwoordig in veel producten; fabrikanten maken er actief reclame voor. Zeep, lotions en wasmiddelen danken er soms hun geur aan. Ook worden ze in het alternatieve circuit gebruikt als therapeutisch middel. Het gaat om olie waarin een essence van een plant of kruid is opgelost, de concentratie is zeer hoog.

Van deze oliën lijken vooral de versies met lavendel en tea tree het mannelijke lichaam aan te zetten tot het aanmaken van oestrogeen en daarmee borsten. Deze stoffen zijn al eerder verdacht geweest, maar verder onderzoek liet op zich wachten. Dat is er nu wel en de wetenschappers die het hebben uitgevoerd zijn ondubbelzinnig: wees zeer zuining met essentiële oliën. In totaal vonden ze 67 oliën die het hormoonstelsel verwarren.

Essentiële oliën zijn tot nu toe niet gereguleerd in de westerse wereld. Ze werden gezien als onschuldige geurstoffen en komen in steeds meer producten voor. Volgens de onderzoekers moeten we goed nadenken of we daarmee door moeten gaan.