Man kiest vrouw in milliseconde


Wat een fantaaaaaastisch karakter heb jij!
Wat een fantaaaaaastisch karakter heb jij!

Het duurt slechts een milliseconde voor mannen om een vrouw te beoordelen, maar andersom duurt het veel langer.

Een man die op zoek is naar een partner bepaalt binnen een seconde of hij een vrouw leuk vindt. Hij gaat puur op uiterlijk af en komt dan tot zijn keuze: potentiële partner of niet. Dat komt omdat mannen uit het gezicht en lichaam van een vrouw informatie kunnen halen of ze vruchtbaar is en goed nageslacht kan produceren.

Vrouwen doen veel langer over hun keuze, ze moeten mannen beoordelen op loyaliteit, karakter en toekomstplannen. Alleen dan weten ze of een man zich zal inzetten voor haar en eventuele kinderen.

Tot die conclusie komen professor Mark van Vugt en dr. Johanna van Hooff, van de Vrije Universiteit Amsterdam en postdoc Helen Crawford, van de Universiteit van Kent. Ze testten de reactie van mannen en vrouwen op het zien van aantrekkelijke personen. De hersens van twintig vrouwen en evenveel mannen werden gescand terwijl ze keken naar foto’s van het andere geslacht. Daaronder waren afbeeldingen van aantrekkelijke en minder aantrekkelijke mensen. Ondertussen moesten ze een eenvoudige taak uitvoeren. Mannen waren onmiddellijk afgeleid van hun test bij het zien van een mooie vrouw, de vrouwen werkten rustig door.

Mannen zijn visueel ingesteld omdat ze vooral op uiterlijkheden moeten letten tijdens het zoeken van een partner. Binnen een seconde heeft een man door of een vrouw aan zijn eisen voldoet: zijn dna doorgeven aan een volgende generatie. Voor vrouwen is het evolutionair veel belangrijker om een man met toekomstperspectief te vinden. Daarvoor is meer nodig dan een mooi koppie, dus gaan vrouwen meer op onderzoek uit. Ze nemen hun besluit veel later dan mannen.

Deze studie zal worden gepubliceerd in het blad Oxford Journal Social Cognitive and Affective Neuroscience.

Beeld:© Felix Mizioznikov | Dreamstime.com