Mammoetbloed gevonden


Goed nieuws voor alle geleerden die een mammoet willen klonen: in Siberië is voor het eerst vloeibaar mammoetbloed gevonden. Op een van de Anzjoe-eilanden voor de noordkust van Siberië vond een Russische expeditie de resten van een mammoet die 10.000 tot 15.000 jaar geleden leefde, meldt de Russische krant Siberian Times. Onder het vel van de mammoet zat intact spierweefsel met daarin bloed.

Het dier verdronk in een meertje dat niet lang daarna toevroor en tot de dag van vandaag uit ijs bestaat. Alleen het voorste deel zat onder water, het achterste deel stak boven het oppervlak uit en is door roofdieren opgepeuzeld. De expeditie trof ook de hersens van het dier grotendeels intact aan.

De vondst is een sensatie. Niet eerder is een mammoet gevonden in een dergelijk goede staat. Het stelt de wetenschap in staat om veel meer te leren over deze dieren, die eens over het hele noordelijke halfrond liepen. Ook in wat nu Nederland is, kwamen mammoets voor. Tot nu toe werden alleen uitgedroogde mammoets gevonden.

De universiteit van Jakutsk heeft de resten van de mammoet naar een geheime locatie gebracht, waar Russische, Amerikaanse en Koreaanse wetenschappers een eerste onderzoek zullen doen. De universiteit heeft echter ook een verdrag met de Koreaanse kloner Hwang Woo Suk, de man die in 2004 ten onrechte beweerde een mens te hebben gekloond. Waarschijnlijk wil hij het bloed gebruiken om een nieuwe mammoet te maken.