Mammoet tot leven gewekt


In Japan willen wetenschappers de mammoet nieuw leven in blazen, duizenden jaren nadat het beest is uitgestorven.

Ooit slenterden ze over de toendra, wolharige mammoeten. Deze voorvaders van de hedendaagse olifant waren bedekt met een dikke laag haar tegen de kou. Bij de mannetjes konden de slagtanden wel vier meter lang worden.

Zo’n 8000 jaar geleden begonnen ze uit te sterven. Rond 2000 voor Christus was de soort verdwenen.

De mammoet: nu nog in het museum, straks in de dierentuin? Foto: © Sepavo | Dreamstime.com.

Maar als het aan de universiteit van Kyoto in Japan ligt, dan zijn de mammoeten binnen enkele jaren terug van weggeweest. Genetici van deze universiteit zijn er in geslaagd om DNA van een mammoet te halen uit een bevroren lijk van een mannetje, dat een paar jaar geleden in Siberië is ontdekt. Afgelopen mei wisten ze al het bloed van het beest na te maken, nu volgt de rest van de mammoet met hulp van een draagmoeder.

De Japanners willen het DNA van een mammoet in een eitje van een moderne olifant spuiten. Vervolgens wordt er stroom door dat eitje geleid om het tot ‘leven’ te wekken. Na enkele dagen in het laboratorium wordt het dan in de baarmoeder van een olifant geplaatst. Na 600 dagen draagtijd moet er dan een mammoetje geboren worden.

Of dat gaat lukken is de grote vraag. Pogingen om een muis zo zwanger te maken duurden lang; er waren 1100 bevruchtingen nodig voor zeven nieuwe muisjes. Dat was met nieuw DNA van een muis uit dezelfde soort. Bovendien: waarom doen de Japanners dit? Als we straks weer een mammoet hebben, wat dan? In Japan is nu de discussie losgebroken of het publiek het beest straks mag zien in een dierentuin. Dat lijkt nog de makkelijkste ethische vraag.

Follow Faqtman on Twitter