‘Mammoet klonen zal mislukken’


Er zullen nooit meer mammoets over het aardoppervlak lopen. Pogingen om deze dieren te klonen, zullen jammerlijk mislukken. Dat zegt de Nederlandse mammoetexpert Dick Mol, een wereldvermaarde kenner van deze voorlopers van de olifant. Het DNA dat uit de botten en zelfs het bloed van dieren uit Siberië wordt gehaald is te oud en daardoor beschadigd, zegt hij.

‘Met computers kun je DNA wel een beetje repareren, maar niet genoeg om ooit weer een compleet dier te maken.’ Dat moeten we bovendien niet willen. ‘De omstandigheden op aarde zijn zo veranderd, wat moet zo’n dier in onze tijd? Het wordt een drama.’

Russische experts zijn samen met Zuid Koreaanse genetici bezig om een mammoet uit Siberië weer tot leven te wekken. Een project dat vooral door geldelijk gewin is ingegeven, denkt Mol. Dat juist de Russen daar bij betrokken zijn, verbaast hem niet.

‘De Russen zijn ontzettend commercieel. Soms lees ik in de krant dat er een nieuwe mammoet is ontdekt in Siberië. Dat wordt dan gebracht als een belangrijke recente ontdekking. Terwijl ik weet dat ze dat dier al anderhalf jaar geleden hebben opgegraven. Maar dan wordt het nu pas naar buiten gebracht omdat ze daarmee meer aandacht kunnen genereren.

Mol zelf heeft in augustus een bijna compleet skelet van een 4 miljoen jaar oude mammoet uit de bodem gehaald in Namibië. Het gaat om een veel ouder exemplaar dan die in Siberië. De komende weken geeft hij daarover een aantal open colleges bij de tentoonstelling Giants of the Ice Age in Amsterdam Expo.