Mammoet en neanderthaler woonden in Parijs


In een voorstad van Parijs is het bijna complete skelet van een mammoet gevonden. In Changis-sur-Marne werd een Mammuthus primigenius, de Wolharige Mammoet ontdekt. Dat dier had een vacht met 3 meter lange haren vanaf de schouder en een dikke laag van vet. Hij leefde op met gras begroeide steppes in Eurazië en Noord-Amerika.

De mammoet uit Changis-sur-Marne leefde tussen de 200 000 en 50 000 jaar vóór onze jaartelling; het is daarom een tijdgenoot van de Neanderthaler. Deze soort mammoet verdween 10.000 jaar geleden uit West-Europa als gevolg van opwarming van de aarde. Het laatste exemplaar stierf aan de Beringstraat, 3700 jaar geleden.

Het Franse archeologische bureau Inrap is bezig de mammoet uit te graven. Men is vooral benieuwd naar de omstandigheden waaronder het dier leefde en hoe het aan zijn einde is gekomen. In de buurt van het skelet zijn geslepen vuurstenen gevonden, een aanwijzing dat mensachtigen wellicht betrokken waren bij de dood van het beest, dat door de opgravers Helmut is genoemd. De botten worden nauwgezet onderzocht om te zien of er snijsporen op te vinden zijn.

In de buurt van Parijs worden meer spectaculaire opgravingen gedaan. Zo werd in Tourville-la-Rivière, aan de Seine, in 2010 een oeros, paarden, beren, leeuwen en panters gevonden van 200 000 jaar geleden. Ook daar werden aanwijzingen gevonden van neanderthalers die op de dieren jaagden.