Mamma’s kindje schrijft geschiedenis


Wat moet je met 18 duizend dollar, 3 maanden en 20 harde schijven? Een 54-jarige Japanner die nog bij zijn moeder woont, weet het. Hij rekende verder dan iemand anders ooit kon.

Shigeru kwam verder
Shigeru kwam verder

Het kost een paar centen maar dan heb je ook wat, dat is wat 54-jarige Japanner waarschijnlijk dacht toen hij midden in de nacht Pi dichter dan ooit benaderde. Hoewel de meeste Faqt-lezers Pi misschien na de lessen op de middelbare school nooit meer onder ogen hebben gezien, was het voor de 54-jarige Shigeru Kondo toch iets om zijn leven aan te wijden.

Hij gaf maar liefst 18 duizend dollar uit aan zijn ooit zo gewone Windows-computer en liet deze contact maken met twintig harde schijven verspreid over de wereld. Samen met een computerprogrammaatje dat een Amerikaanse vriend hier speciaal voor had geschreven, liet hij de computer doen waar hij ooit voor bedoeld was: rekenen. En hoewel de Fransman Fabrice Bellard vorig jaar dacht de grens te hebben opgezocht met het uitrekenen van Pi tot 2,7 biljoen decimalen, bleek er toch nog een gaatje voor de Japanner.

Hij zette drie maanden geleden zijn voormalige huis-tuin-en-keuken-rekenwonder aan het denken en afgelopen nacht kon hij het wel van de daken schreeuwen. Hij weet nu in detail wat Pi is. Hij kent het tot 5 biljoen decimalen.

Toen hij het grote nieuws aan zijn vrouw en moeder wilde vertellen, maakte hij ze wakker. Tot grote teleurstelling van de 54-jarige wiskundige held werden ze er naar eigen zeggen niet warm of koud van.

Foto: Flickr