Malaria-vrije muggen


Amerikaanse wetenschappers hebben een mug weten te fabriceren die resistent is tegen malaria.

De wetenschappers van de universiteit van Arizona hebben een malaria-vrije mug weten de creeëren door de genetische structuur van de mug aan te passen. Dankzij een extra gen kan de malaria-parasiet zich niet in de mug ontwikkelen.

Muggen zijn de belangrijkste verspreider van malaria, de ziekte waar jaarlijks een miljoen mensen aan overlijden. Als de muggen de ziekte niet meer bij zich kan dragen, kan de ziekte verdwijnen, zo is de gedachte.

De onderzoekers willen uiteindelijk de ‘aangepaste’ mug in het milieu loslaten. Dan moet de nieuwe mug ook nog eens zo worden aangepast dat hij een biologisch voordeel heeft boven de muggen die nu leven en malaria verspreiden.

Muggelarf, waarin het extra gen te zien is dankzij een fluorescerende kleur.
Muggelarf, waarin het extra gen te zien is dankzij een fluorescerende kleur.

Zo ver is het nog niet. Hoewel de onderzoekers al bezig zijn met het zoeken naar een truc om hun mug succesvoller te maken dan gewone muggen, kleven er ook nog ethische bezwaren aan het genetisch modificeren van organismen. Het belangrijkste probleem met het loslaten van aangepaste insecten in de natuur, is dat niet bekend is wat de gevolgen zouden kunnen zijn.

Maar dit is niet de enige mogelijke aanpak. Het bestrijdingsmiddel DDT is in Nederland al heel lang verboden, omdat het zo schadelijk is voor mens en milieu, maar in ontwikkelingslanden wordt het nog steeds toegepast om de muggen te verdelgen. De Amerikaanse hulporganisatie USAID geeft zelfs subsidie om het omstreden middel daar in te zetten.

Een andere, meer geavanceerde manier om malariamuggen te doden, is ze uit de lucht schieten met een laser. Eerder dit jaar kon je op Faqt zien en lezen hoe dat werkt.