Makkie: welke kleur hebben deze aardbeien?


grijze aardbeien

Hoe goed ben je in het herkennen van kleuren? Dat lijkt een gekke vraag. Blauw is blauw en bruin is bruin. Toch is het niet zo makkelijk als het lijkt. Dat weten we sinds vorig jaar een foto van een blauwe jurk (ja, blauw!) de ronde deed op internet en hevige discussies losmaakte over welke kleur het ding nou echt had. Die jurk heeft vast huwelijken gekost.

Omdat er hier en daar nog partners bij elkaar zijn en sommige vriendschappen de jurk hebben doorstaan, een nieuw kleurenraadsel. Welke kleur hebben deze aardbeien? De foto is afkomstig van Akiyoshi Kitaoka van Ritsumeikan Universiteit in Japan. En om het antwoord gelijk te geven: ze zijn grijs. Kitaoka gebruikte een filter om alle rode pixels in het plaatje te vervangen door grijze.

Toch lijken de vruchten… heel erg rood. Het is dan ook nuttig om te weten dat Kitaoka een experimenteel psycholoog is. Wat hij met dit experiment bevestigt, is dat het menselijk brein verschillende manieren gebruikt om vast te stellen wat de kleur van iets is. Natuurlijk doen we dat met gespecialiseerde fotoreceptorcellen in het oog die de golflengte van licht meten en daardoor een kleur aan ons brein doorgeven.

Maar ook door het object dat we herkennen automatisch van de gebruikelijke kleur te voorzien. Zo weten we ook in halfduister dat aardbeien rood zijn. Onze hersens vullen dat voor ons in. Het is een variant op pareidolie, ons vermogen om een half beeld (bijvoorbeeld van een beer achter een boom) om te zetten naar een heel beeld (als je de achterkant van de beer ziet, zal de voorkant er ook wel zijn). Dat is handig in een wereld waarin je maar zelden het hele beeld ziet.

Het brein is vooral getraind om een overvloed aan blauw te compenseren – de dominante kleur in dit plaatje. Dat lijkt gek, tot je weet dat maanlicht blauwig is. Zo kunnen we ’s nachts ook kleuren zien, net zo goed als overdag.