Makaken hebben vrienden


Vrienden voor het leven? Makaken zijn genetisch bijna identiek aan mensen.

Wat een baan. Duitse onderzoekers hebben in een Indonesisch wildpark zich een tijd lang met een nep-python achter bomen verstopt. Zagen ze makaken, dan sprong de ‘python’ van achter de boom tevoorschijn om de reactie van de apen te meten. Wat de Duitsers met het experiment wilden achterhalen, is hoe makaken elkaar waarschuwen voor gevaar. Dat deden ze door de geluiden die de aap maakte, op te nemen.

Die opnames speelden ze later af voor andere makaken en keken wat er gebeurde. Deze apen reageerden heel verschillend. Als de roep van een makaak uit een ander deel van het bos werd afgespeeld, wilden de luisterende dieren het liefste vluchten. Hoorden ze de roep van een makaak uit hun eigen groep – vooral als het een lid van de groep was waar ze veel mee optrokken – dan maakten ze zich klaar om de aanval van de slang af te slaan.

Daaruit concluderen de onderzoekers van het apencentrum Göttingen dat apen elkaars roep kunnen herkennen en sociale- en vriendschapsbanden hebben. Die gaan zelfs zo ver dat ze met gevaar voor eigen leven een vriend helpen. In het onderzoeksverslag, dat verscheen in het vakblad Proceedings of the Royal Society B, speculeren de onderzoekers zelfs of mensen als soort evolutionair zo succesvol zijn omdat we ook vrienden maken.

Follow Faqtman on Twitter