Magnetische zeep verwijdert olie


Britse onderzoekers hebben een nieuw middel gevonden om de schade van olierampen te beperken.

Wetenschappers van de universiteit van Bristol (Groot-Brittannië) hebben magnetische zeep gemaakt. Die kan goed van pas komen bij het bestrijden van olierampen. Zeep gebruiken tegen gelekte olie kan nu ook al, maar heeft een groot nadeel. Na het opruimen is de olie dan wel weg, maar is het water vervuild met zeepresten die het milieu kunnen schaden.

Magnetische zeep moet dat probleem oplossen Als de zeep zijn werk heeft gedaan, kan het gemakkelijk weer worden verwijderd. De onderzoekers hebben de zeep geproduceerd door ijzeratomen toe te voegen aan stoffen met een reinigende werking, die ook worden gebruikt in bijvoorbeeld mondwater of huishoudelijke schoonmaakmiddelen.

De substantie is getest in een reageerbuis. Ze zeep ging er eerst in, daarna deden de wetenschappers er met olie vervuild water bij. Toen ze vervolgens een magneet boven het buisje hielden, werd de zeep door het vervuilde water naar boven getrokken. De magneet kon de zeep uit de buis verwijderen.

De onderzoekers waarschuwen dat de magnetische zeep nog wel verder moet worden ontwikkeld voordat hij op zee kan worden gebruikt. Maar als het zover is denken ze nog veel meer toepassingen te kunnen verzinnen.

Follow Faqtman on Twitter