Magnetisch veld zwakker


Wetenschappers begrijpen nog altijd niet goed hoe het aardmagnetisch veld werkt en vooral waarom er zoveel fluctuaties in optreden. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft vorig jaar drie satellieten gelanceerd om dit fenomeen te bestuderen, het Swarm-programma. De eerste resultaten daarvan zijn binnen. Het magnetisch veld lijkt zwakker te worden.

De afname is vooral te zien op het westelijk halfrond en boven delen van Siberië; een toename is te zien boven de Indische Oceaan, oostelijk van Madagaskar. Ook lijkt de magnetische noordpool weer aan de wandel, van noordelijk Canada richting Siberië.

Het is al langer bekend dat het magnetisch veld geen regelmatig en geordend systeem is. Zo zit er een zwakke plek tussen Afrika en Zuid-Amerika, de South Atlantic Anomaly. Ook blijken de noord- en zuidpool geen constante waardes, maar ‘wandelen’ ze over de kaart. Wellicht zouden de polen zelfs om kunnen draaien, denken sommige wetenschappers.

Het magnetisch veld wordt veroorzaakt door de kern van de aarde. De veranderingen worden waarschijnlijk veroorzaakt door de draaiing van die kern. Voor mens en dier is het veld echter van groot belang. Het beschermt ons tegen gevaarlijke kosmische straling die anders rechtstreeks op het aardoppervlak terecht zou komen. Het veld voert die straling af, zodat leven op aarde mogelijk is.