Magnetisch medicijn tegen kanker


Vaste tumoren zijn voor doktoren moeilijk te bestrijden. Ze bestaan uit een soort puzzel van verschillend gemuteerde kankercellen met allemaal andere genetische afwijkingen. Sinds jaar en dag wordt het medicijn Cisplatine gebruikt om dergelijke tumoren te bestrijden. Cisplatine heeft alleen zeer ernstige bijwerkingen en het zwerft na inname door het hele lichaam. De hoeveelheid werkzame stof die bij de tumor komt, is daardoor klein.

Australische onderzoekers zeggen daar iets op te hebben gevonden. Ze hebben Cisplatine gemengd met minuscule ijzerbolletjes. Deze nanodeeltjes zijn uiteraard magnetisch. Door van buiten het lichaam die ijzerdeeltjes met sterke magneten te manipuleren, kun je de Cisplatine naar exact de juiste plek sturen. Dat vermindert de bijwerkingen en heeft als belangrijkste voordeel dat bijna alle werkzame stoffen naar de tumor gaan.

In de toekomst zou je zelfs een magneet in een tumor kunnen stoppen, zeggen de onderzoekers van de University of Sydney. Ze zien een grote toekomst voor magnetische medicijnen. Bijwerkingen van vooral middelen tegen kanker, als haaruitval, misselijkheid en hoofdpijn zullen veel minder zijn, terwijl doses van het medicijn wellicht naar beneden kunnen.