Magneet maakt linkshandig


Het plaatsen van een magneet op je hoofd kan je van rechts- linkshandig maken.

Rechts is goed en links is slecht. Dat vooroordeel heeft eeuwen lang gezorgd voor discriminatie van de 10-20 procent van de mensheid die linkshandig is. Links is ‘onhandig’ (twee linkerhanden), achterbaks (sinistra in het Italiaans) en corrupt (de Spaanse uitdrukking por izquierda – in je linkerhand krijgen – betekent een steekpenning ontvangen).

Barack Obama, president van de VS, zet zijn handtekening met links. Veel politici, waaronder vier recente presidenten, zijn linkshandig.
Maar hoe komt het dat een kleine minderheid met links schrijft? Daarover weten we sinds deze week ietsje meer. In een buitengewoon experiment gebruikten onderzoekers een krachtig magnetisch veld om de hersenen van vrijwilligers tijdelijk te verwarren en iemands handvoorkeur te wijzigen. Het effect was alleen waar te nemen terwijl de magneet werd ingeschakeld en lijkt niet blijvend te zijn.

Het experiment werpt licht op de oorsprong van handkeuze in de hersens en benadrukt nog eens hoe gemakkelijk het is om het gedrag van mensen te veranderen met magneten. Eerder dit jaar toonde een studie aan dat magneten het gevoel voor goed en slecht van mensen kan veranderen.

In de nieuwe studie, uitgevoerd aan de Universiteit van Californië in Berkeley, moesten rechtshandige vrijwilligers met een van beide handen een voorwerp op een tafel oppakken. De meeste mensen deden dat met rechts. Vervolgens werd er een grote magneet op het brein van de vrijwilligers gezet. De polen van de magneet bevonden zich aan weerszijden van de posterieure pariëtale cortex, een gebied dat zich bezighoudt met de planning en de relatie tussen driedimensionale objecten.

Wanneer de magneet werd aangezet aan de linkerkant van de hersenen, gebruikten de vrijwilligers hun linkerhand vaker dan wanneer de magneet werd uitgeschakeld, zo staat in het artikel dat de onderzoekers publiceerden in het blad Proceedings van de National Academy of Sciences.