Magneet laat God verdwijnen


God

Ach de mens, denkt dat hij dingen doet uit vrije wil, of omdat hij het zelf heeft bedacht. Maar je kunt onze hersens manipuleren om zelfs de meest persoonlijke overtuigingen uit te schakelen. Het enige dat je nodig hebt, is een sterk magnetisch veld dat je richt op een klein gebied van de prefrontale cortex in je hersens.

Dat hebben neurologen van de universiteit van het Britse York ontdekt. Met een magnetisch veld kun je delen van de hersens tijdelijk stil leggen of juist stimuleren. In het geval van de Britten gebeurde dat met een plekje net achter het voorhoofd, waar een gebied ligt dat zich bezig houdt met het nemen van beslissingen en het verwerken van emoties.

Door de magneet daar op te richten, geloofden proefpersonen 32,8 procent minder vaak in God, de hemel of engelen. Zelfs nadat ze aan de dood werden herinnerd. Opmerkelijk genoeg waren mensen ook 28,5 procent vaker positief tegenover een immigrant die op een filmpje kritiek uitoefende op Groot-Brittannië.

Dat is volgens de onderzoekers logisch. Geconfronteerd met problemen, zoekt de mens oplossingen. De oplossing voor de dood is het geloof in God en de hemel, de oplossing voor een kritische immigrant is een negatieve houding tegenover hem. Haal ons vermogen om een beslissing te nemen weg en we zien beide oplossingen niet meer.

Dit onderzoek staat in Social Cognitive and Affective Neuroscience.