Maffiosi zijn braaf


Ze zijn lid van organisaties met namen als Cosa Nostra, Camorra of Ndrangheta. Ze vermoorden tegenstanders en politiemensen. Maar welbeschouwd zijn leden van de maffia behoorlijk brave huisvaders, zo beweren onderzoekers van de universiteiten in Palermo en Enna (Italië).

Ze interviewden een groep van 30 maffiosi en vergeleken ze met 39 misdadigers die geen lid waren van de maffia, maar dezelfde soort strafbare feiten hadden begaan. Wat blijkt? Maffiosi zijn veel vaker getrouwd (83 procent) en nemen veel minder drugs (10 procent). Van de andere misdadigers is 80 procent junkie. Ook manipuleren maffialeden hun omgeving veel minder en vertoonden ze meer emoties als ze over hun misdaden spreken.

De telefoongegevens van de gevangenis waar het onderzoek werd gehouden ondersteunden de hypothese van de brave maffiakiller: de gevangenen die lid waren van een misdaadorganisatie belden vrijwel dagelijks met vrouw en kinderen. Andere bewoners deden dat maar mondjesmaat. Familie is overduidelijk alles voor iemand in de maffia.

Waarom waren deze brave huisvaders dan toch moordenaars geworden? Het antwoord was voor ieder van hen hetzelfde: de baas had ze een opdracht gegeven. Dat bevel uitvoeren was nog niet altijd even gemakkelijk. De maffiosi vertoonden veel minder gevallen van sociopaat gedrag dan de controlegroep, ze hadden vaak negatieve emoties over hun daad. Maar bij de maffia geldt: bevel is bevel.

Het onderzoek is gepubliceerd in Criminal Behaviour and Mental Health.