Made in Switzerland? Mwah


Het Zwitserse parlement buigt zich deze dagen over een belangrijke vraag. Hoeveel procent van een horloge moet in Zwitserland zijn gemaakt om er ‘Made in Switzerland’ op te mogen zetten? Het parlement wil de grens leggen bij 50 procent, een paar grote horlogemerken smeken om minstens 60 procent.

Zwitserland als land van herkomst is vooral voor horloges van groot belang. Een horloge kan er twee keer zo duur door worden. Onder de huidige wetten kan een Zwitsers bedrijf echter een groot deel van het horloge in China laten maken, als ze de laatste schroefjes maar aandraaien tussen de Alpentoppen. Daardoor zijn er veel inferieure horloges op de markt gekomen die onterecht het label ‘Zwitsers’ dragen, zo wordt geklaagd.

Binnen het horlogewereldje is niet iedereen voor de 60-procent-regel. Sommige makers zeggen dat als de grens bij 60 procent komt te liggen, horlogemakers nog meer zullen proberen te beknibbelen op de overige 40 procent. Dat betekent dat ze inferieure onderdelen in het buitenland zullen kopen om de totaalprijs van het horloge laag te houden. Daardoor gaat de kwaliteit van Swiss Made achteruit.

Vooral duurdere merken hebben al gedreigd hun eigen systeem op te zetten, vergelijkbaar met appellation d’origine controlee, de Franse geografische aanduiding voor wijn. Een horloge is dan niet langer ‘Zwitsers’, maar bijvoorbeeld ‘uit Genève’, of ‘uit Zürich’.