Machtspose helpt niet


De hoeksteen van de wetenschap is dat experimenten van de ene onderzoeker worden herhaald door de andere. Als de tweede keer de uitkomst hetzelfde is, verhoogt dat de waarschijnlijkheid dat het gevondene waar is. Alleen gebeurt dat heel weinig, slechts 1 procent van de experimenten gaat op herhaling. Wie wil nu nog een keer doen wat een ander al heeft gedaan?

In 2010 kwam er een studie uit van Harvard Business School dat betoogde dat het aannemen van een machtspose – benen wijd, handen in de zij, borst vooruit – mensen kan helpen daadwerkelijk machtig te worden. Mensen voelen zich daardoor krachtiger. Het zou de aanmaak van allerlei belangrijke sekshormonen stimuleren en zo zelfs een rol spelen bij het verkeer tussen de geslachten.

De hoofdonderzoekster, Amy Cuddy, werd een belangrijke figuur in het sprekerscircuit, waar ze tot de dag van vandaag vertelt over het belang van ‘goed staan’, tot Ted aan toe. Maar de vraag is of dat nog lang gaat duren. Haar experiment is herhaald door de Universität Zürich (Zwitserland) en daar hebben ze geen enkel van de effecten van Cuddy aangetroffen. Geen verhoogde productie van het macho-hormoon testosteron, noch van de stresshormoon cortisol en geen gedragsverandering bij de proefpersonen.

Dit experiment is bovendien met meer proefpersonen gedaan (200 versus 42 bij Cuddy) zo staat in het onderzoeksrapport te lezen. Dat is gepubliceerd in Psychological Science.