Machteloos? Zorg voor meer keuzevrijheid


Macht en keuzevrijheid zijn twee kanten van dezelfde medaille. Britse en Amerikaanse onderzoekers leggen uit waarom.

Wat hebben macht en keuzevrijheid met elkaar gemeen? Zo op het eerste gezicht lijken het twee onafhankelijke processen, toch hebben ze een gemene deler: controle. Heb je macht dan heb je controle over andere mensen, en heb je keuzevrijheid dan heb je controle over je eigen leven.

Onderzoekers van de London Business School en de Kellogg School of Management van de Northwestern Universiteit, waren benieuwd of het missen van een bron van controle, leidt tot een grotere behoefte aan de andere bron. Dus of een gebrek aan macht zorgt voor behoefte aan meer keuzevrijheid?

Voel je je machteloos, ga dan shoppen in een winkel waar veel te kiezen valt.

Proefpersonen moesten zich inleven in een situatie waarin ze ofwel een machtige baas waren ofwel een machteloze, onderdanige werknemer. Vervolgens mochten ze zonnebrillen of ijsjes gaan kopen in een winkel met weinig (drie) of veel (vijftien) keuze. De machteloze proefpersonen waren bereid veel meer moeite te doen om naar de winkel met het uitgebreidere aanbod te gaan. Ze gingen hongerig op zoek naar meer keuzes. Omgekeerd werkte het precies op dezelfde manier: proefpersonen die weinig keuzevrijheid hadden verlangden naar meer macht.

Volgens de onderzoekers zijn macht en keuze uitwisselbaar. Heb je wat minder van het een, dan moet je zorgen voor wat meer van het ander. Of zoals onderzoeker Ena Inesi adviseert: ‘Je kunt een werknemer met weinig macht en een lage functie in een bedrijf zich beter over zichzelf laten voelen door hem wat meer keuzevrijheid te geven. Laat hem bijvoorbeeld zelf bepalen op welke manier hij zijn werk wil doen, of aan wat voor projecten hij zou willen werken.’

Bron: Psychological Science. Foto: Toxawww, Dreamstime