Macht trekt gekken aan


Koningen, keizers en presidenten, ze trekken allemaal gekken aan. Beatrix is niet de eerste en niet de laatste.

Niemand wordt zo goed bewaakt als de Amerikaanse president, toch? Mis. Tussen 1980 en 2003 zijn minstens 92 ‘ongeautoriseerde’ mensen op steekafstand van de president geweest, zonder dat de bewaking het onmiddellijk doorhad, bleek bij een inventarisatie in 2003.

De Salahi's bij Obama.

Het laatste voorbeeld is het stel Tareq en Michaele Salahi, twee mensen die beroemd wilden worden door een borrel op het Witte Huis binnen te dringen en een drankje te nemen met Barack Obama. Het lukte ze in 2009 ook nog, ondanks alle gewapende veiligheidsagenten in de buurt.

Ook Queen Elisabeth heeft er aan moeten geloven. Verschillende keren zijn mensen doorgedrongen tot haar paleis. Eentje, Michael Fagan, wist in 1982 de koninklijke slaapkamer te bereiken.

Fagan in The Sun.
De Britse koningin wist de man aan de praat te houden, terwijl ze een telefoniste de politie liet bellen. Die kwam aanvankelijk niet eens. Een bediende wist de verwarde man uiteindelijk te overmeesteren.

Hoe makkelijk het wel niet is om een paleis binnen te dringen, bewees vorig jaar een Fransman. Hij monteerde een blauw zwaailicht op zijn auto en reed de binnenplaats van het presidentiële paleis in Parijs binnen. De bewakers salueerden.

Ook Beatrix heeft nu drie keer met een gek te maken gehad die haar te dicht naderde. Ze is niet de eerste Nederlandse vorstin die in gevaar is gekomen. In de jaren zeventig brak een man in bij Paleis Soestdijk, ondanks 120 man bewaking. Hij drong door tot de slaapkamer van Juliana, die trouwens niet thuis was.

Is het een hype, typisch iets van nu? Zeker niet. Koningin Victoria had in de 19e eeuw al last van een stalker. Die brak meerdere malen in bij Buckingham Palace. Zijn buit? Hij was vooral dol op het ondergoed van de koningin.

Follow Faqtman on Twitter