Maandag is niet blauw


Maandag, de dag dat je weer naar je baas of naar school moet. De dag je alleen maar werk voor je hebt; de slechtste dag van de week. Ongeveer zo wordt de maandag voorgesteld in de populaire cultuur. Alleen klopt die voorstelling niet, blijkt uit een studie uitgevoerd door het bedrijf Gallup voor de publicatie The Journal of Positive Psychology.

Gallup ondervroeg 340.000 Amerikanen wanneer ze ongelukkig en gestresst waren. De uitkomst is dat we ons van maandag tot en met donderdag ongeveer even goed (of slecht) voelen zonder grote verschillen tussen maandag en de rest van de weekdagen.

Lekker onze eigen tijd indelen in het weekend, daar houden we van.

De dag voor het weekend veranderen dingen, het perspectief van twee vrije dagen zorgt voor een duidelijk betere stemming op vrijdag. Wetenschappers die betrokken zijn bij de studie concluderen daaruit dat het in Amerika zeer bekende tgif-fenomeen (Thank God it’s Friday) daadwerkelijk bestaat.

Mensen die gepensioneerd zijn, zagen nog veel minder verschil tussen dagen. Of het nu zondag of woensdag is, ze hebben vaak geen verplichtingen. Daaruit concluderen de onderzoekers dat het lekkere gevoel van vrijdag wordt veroorzaakt door werk – of de afwezigheid daarvan. Uit eerder onderzoek bleek al dat zaterdagen en zondagen de beste dagen van de week zijn voor veel mensen, omdat ze dan meester zijn over hun eigen tijd.

Bron.

Follow Faqtman on Twitter