‘Maand quarantaine Ebola gevallen’


Mensen van wie het vermoeden bestaat dat ze zijn besmet met Ebola moeten altijd 21 dagen lang in quarantaine. Dat gebeurt over de hele wereld zo, de regel is afkomstig van de Wereldgezondheidsorganisatie van de VN. Maar waarom 21 dagen? Die maatregel staat al heel lang in de boeken, maar niet om medische redenen, zo ontdekte een patholoog van Drexel University (GB).

Charles Haas ging op zoek naar de oorsprong van de 21-dagen regel en ontdekte dat die is vastgesteld na een uitbraak van Ebola in Zaïre in 1976. Maar waarom exact dat aantal dagen, daarop heeft hij nog steeds geen antwoord. Waarschijnlijk is de periode van drie weken vastgesteld met de natte vinger.

Wat Haas wel ontdekte, is dat die 21 dagen vrijwel zeker te kort zijn. Aan de hand van statistieken van de uitbraak van de ziekte in Oeganda in 1995, stelt hij vast dat tot 12 procent van de geïnfecteerden na die 21 dagen symptomen ontwikkelen. Dan worden ze ook besmettelijk en levensgevaarlijk voor anderen. Haas stelt daarom voor om de quarantaine te verlengen naar een volle maand.

De studie van Haas, gepubliceerd in het medische vakblad Outbreaks, toont aan dat recente gevallen van Ebola in Europa en de VS wellicht te maken hebben met een te korte quarantaine.