Maan zonk Titanic?


He zal niemand ontgaan dat het volgende maand honderd jaar geleden is dat de Titanic zonk op zijn eerste vaart. Televisiekanalen komen met speciale Titanic thema-avonden, James Cameron brengt een 3D verse uit van zijn gelijknamige film, musea over de hele wereld tonen spulletjes van het schip.

En om het rijtje compleet te maken is er ook een nieuwe theorie waarom het schip überhaupt zonk: de maan heeft schuld.

Een internationaal team van wetenschappers, onder leiding van Texas State University, zegt dat de ijsberg die de Titanic deed zinken ver naar het zuiden af was gedreven door de dichtste omloop van de maan om de aarde in 1400 jaar.

Het was de zeldzaam nabije maan die een supervloed veroorzaakte op 12 januari 1912. Het hoge water zorgde weer voor een dodelijke vloot van ijsbergen die door het hoge water loskwamen van de kust en vervolgens met de golfstroom naar het zuiden dreven. Daar kwamen ze op drukke scheepvaartroutes terecht.

Een van de ankers van de Titanic op de zeebodem.

Drie maanden later kwam de Titanic in het pad van de ijsbergen terecht. Een brok ijs scheurde de romp van het schip open en zorgde voor een van de grootste maritieme rampen in de menselijke geschiedenis. Schepen die te hulp schoten werden ook gehinderd door de massieve brokken, die normaal nooit zo ver naar het zuiden op open zee voorkwamen. Daardoor kwam hulp langzaam op gang en stierven nog meer mensen door onderkoeling.

Follow Faqtman on Twitter